צוללים לעומק הנפש – טיפול רגשי במים בשיטת WT פותח למטפלים צוהר לעולם חדש של כלים טיפוליים

היחידה ללימודי חוץ בתל חי מזמינה מטפלים למסלול הכשרה לטיפול רגשי במים בשיטת Water Therapy.  שיטה זו מעניקה למטפלים כלי יעיל ועוצמתי המעשיר את ארגז הכלים הן הטיפולי והן האישי. השילוב בין גוף, נפש ומים מביא להישגים משמעותיים במגוון מקרים. זהו גם כלי מצוין להתפתחות אישית וצמיחה. פגשנו שתיים מבוגרות התוכנית, העזנו ” לקפוץ איתם למים” כדי לראות מה קרה להן מהרגע שהתחילו ללמוד את תוכנית ההכשרה בטיפול רגשי במים. ואת מסע המים שהן עברו.

המים הם חומר משמעותי  בכל רובד של עולמנו. הם מכסים כשני שליש מכדור הארץ, וגם מהווים כשני שליש מגוף האדם, הם חיוניים ומעניקים חיים בצורות רבות החל משלב השהות ברחם ודרך כל תחנה בחיינו. בשנים האחרונות, המים הם גם כלי טיפול רגשי יעיל ופורץ דרך.

הטיפול הרגשי במים – Water Therapy (או בקיצור WT) מכניס את תהליך הריפוי והטיפול לתוך הסביבה המימית, ובכך נוצר מרחב מכיל, שמור ובטוח עבור המטופל. הסינרגיה בין גוף ונפש בטיפול, כשני מרכיבים משלימים מייצרת טיפול יעיל המגיע לרבדים עמוקים ומשיג הישגים מעוררי השתאות במגוון רחב של מקרים טיפוליים, גם כאלה הנחשבים קשים במיוחד.

השיטה פותחה בארץ לפני עשור ע”י גב’ יעל אונגר ארנוב והגב’ אוסנת שטיין, או כמו שהן מוכרות יותר בקרב המטפלים בשיטה ובוגרי הקורס – מאסטריות המים, אוסי ויעל.

פגשנו שתיים מבוגרות ההכשרה של WT כדי לשמוע מנקודת מבטן– כיצד השפיעו המים על חייהם האישיים כמו גם המקצועיים ועל ארגז הכלים שלהן כמטפלות.

פגשנו את יערה בויום קפלן, בת 47, נשואה + 2 מקריית טבעון, מטפלת גוף נפש, השנה משלימה לימודי תואר שני טיפולי- תרפיה בדרמה, יוצרת מורה ומנחה, ואת סימונה גידרון, נשואה + 3 מרמות מנשה, דיאטנית כבר מעל ל 20 שנה.

מיד בתחילת השיחה מה שבלט במיוחד גם אצל יערה וגם אצל סימונה היה הניצוץ בעיניים וההתרגשות בקול כשהן התחילו לשתף אותנו במסע שלהם  ובמסלול ההכשרה אותו עברו. אין ספק שלמרות שחלפו כבר כמה שנים מאז שסיימו את הלימודים בשיטת WT, החוויה המעשירה, המיטבית נשארה משמעותית עבור שתיהן.

 כלי עוצמתי לשילוב עם מגוון תחומי טיפול

הסטודנטים של WT הנלמדת במסגרת לימודי החוץ של מכללת תל לי מגיעים מרקעים של טיפול, חינוך, ייעוץ וריפוי, החל מפסיכולוגיה ועבודה סוציאלית ועד תחומי החינוך, מטפלים בתנועה, אומנות ודרמה תרפיה. המגוון הזה מבטא היטב את רוחב היריעה שיש לשיטת WT להציע הן כ

כלי מעצים למטפלים מתחומים מגוונים כמו גם למסע אישי, חוויתי, התפתחותי.

 

יערה וסימונה הן מיקרוקוסמוס למגוון הזה. יערה מעידה על עצמה שהיא “מגיעה ממשפחה של מטפלים, בעלי הוא פסיכותרפיסט קלאסי, עובד עם מכורים במלכישוע. אני לעומתו בחרתי בדרך חדשנית ויצירתית יותר של טיפול”. היא מגיעה עם רקע בריברסינג, שיטת טיפול שבעצמה משלבת גוף נפש, ומעשייה רבה בתפר שבין יצירה וטיפול במיוחד בתחומי המשחק והתיאטרון. סימונה לעומת זאת הגיעה כדיאטנית מנוסה עם רצון עז להבין את מעמקי הנפש שכלל לימודי טיפול התנהגותי, כלים שונים של טיפולים רגשיים, CBT ועוד. המשותף לשתיהן הייתה השאיפה לחקור ולמצוא שיטות טיפול יצירתיות ומיוחדות.

 

לקבלת פרטים נוספים על ההכשרה לטיפול רגשי במים

ומה לגבי החיבור למים? זה משהו שהגעתם איתו מהבית?

סימונה: “בכלל לא. אף פעם לא היה לי יחס מיוחד למים, לא לחיוב ולא לשלילה. לא הייתי שחיינית, או שביליתי המון בים. הקשר למים נוצר רק בלימודים עצמם”

יערה: “היום השאלה הזאת מרגישה לי קצת מוזרה. אני אמנם לא הגעתי עם איזו אהבה לים או בריכה או תחביב שקשור למים, אבל המים זה החומר הכי אלוהי שקיים. אפילו ברמת המולקולות של המים, מדובר בחיבור של משיכה ולא של דחיה – חיבור של שלום, זה אומר משהו על המהות של המים. הגוף שלנו הוא מעל 70% מים. השהייה במים מביאה גם לאיזון פיזי וגם לאיזון נפשי. אז מבחינתי, לכולנו יש חיבור ומשיכה למים, גם אם אנחנו לא מבינים את זה מיד”

אז מה בכל זאת הביא אתכם  ללימודי WT?

יערה: “אצלי הסיפור התחיל דווקא בלימודים של ריברסינג. היה לנו סשן אחד בתוך המים, וזה היה מדהים. מאז החוויה ההיא, חיפשתי שיטה טיפולית המשלבת גוף נפש ומתקיימת כולה בתוך המים. לימודי WT היה בדיוק מה שחיפשתי”.

סימונה: “תמיד התעניינתי וחקרתי את מעמקי הנפש, ואחרי שהתמקדתי בצד הקוגניטיבי, חיפשתי כלי שישלב ויעמיק גם בגוף וגם ובנפש. כשנתקלתי, כמעט בטעות, בידיעה על לימודים אילו חשבתי שזה יהיה כלי טוב שיוכל למקצעה אותי לטיפול באכילה רגשית בדיוק בגלל השילוב המתקיים בין גוף ונפש. מסתבר שמצאתי כלי שהוא הרבה יותר מזה.”

 

תוכנית לימודים מקיפה ובנויה היטב

ההכשרה לטיפול בשיטת WT מועברת על ידי מייסדות השיטה בעצמן, מה שמבטיח שתוכנית הלימודים תהיה מקצועית ומקיפה ביותר.

יערה:” בנו שם דיסציפלינה שמסבירה בצורה מושלמת את ההיגיון של השיטה, כולל ההסבר למשמעות של חיבור גוף ונפש בתוך המים וחיבור לכל התיאוריות המקובלות ואיך הן באות לידי ביטוי בטיפול.

אם התיאורטיקנים כמו פרויד, מלאני קליין, ביון, ויניקוט ועוד היו זוכים לפגוש בשיטה של WT אין לי ספק שהם היו מתפעלים מכמה מדויקת השיטה, הם קרוב לוודאי היו אומרים: ‘כן, זה בדיוק מה שהתכוונו…’ “

סימונה “לאוסי ויעל יכולת מופלאה להיות להיות קשובות, סבלניות ומכילות. לראות ולדייק עבור כל אחד ואחת ואין ספק שזה תרם לחוויית למידה מעצימה. בהיבט המקצועי הן מגיעות עם ידע רחב מתחומים מגוונים ושונים דבר המוביל ליכולת לעשות אינטגרציה בין ידע קיים לידע נלמד חדש.

האם אתן עברתן תהליך אישי בעצמכן, או שהלימודים מתרכזים בטכניקות טיפול?

יערה: “כשהייתי בת 24 אבי נפטר. בניסיון להתמודד עם האובדן פניתי לטיפול קונבנציונלי (ועוד מסובסד מטעם האוניברסיטה). הרגשתי שאני לא מקבלת שם מענה. בהמשך, עם העיסוק שלי בתנועה ומשחק הבנתי שמה שהיה חסר לי הוא השילוב בין הגוף המתמודד לבין הנפש המתגעגעת. במסע הלימודי של WT מצאתי סוף סוף את התשובה לשאלות שהתחלתי לשאול אז, ואת סגירת המעגל לטיפול שחיפשתי  אז לקבל”.

סימונה: “החוויה האישית שלי מהקורס הייתה מאד עוצמתית. ממש הרגשתי שאני עוברת תהליך התפתחות אישי ומאד מאד משמעותי. פעם ראשונה שחוויתי התבוננות פנימית כל כך עמוקה, זה ממש חידד לי את ההבנה מי אני, עזר לי להכיר את עצמי. התהליך האישי שעברתי בקורס הוא זה שהוביל אותי להבין שאני רוצה לעזור לאנשים בצורה שונה, בצורה הוליסטית. בזכות הידע והתמיכה של יעל ואוסי המשכתי לתואר שני בעבודה סוציאלית”.

 

איך המים והכלים אותם רכשתם באים לידי ביטוי בחיים שלכן ?

יערה: “הכניסה הזו למים פתחה לי עולם שלם, גם אישי וגם מקצועי, אני מתמקדת מאז בטיפול רגשי במים, קליניקת המים שלי מלאה. אני ממשיכה ללמוד ולחקור, מחפשת איך אפשר להרחיב ולהעמיק את הכלי הזה, וכמה שאני צוללת יותר לעומק אני מרגישה שגם יש לי יותר יכולות לעזור, וגם אני נתרמת בעצמי, כאדם”.

כטיפול, למי שיטת WT מתאימה?

סימונה: “בעזרת הטיפול הרגשי במים ניתן לטפל במגוון רחב של מקרים: חרדות, דיכאון, משברים וטראומות, זהו גם כלי מצוין לטיפול בילדים. זה תלוי בניסיון ובידע הנוסף שיש למטפל, וגם במה המטפל עצמו יכול להכיל, זה יקבע במידה רבה את העומק שאליו יגיע הטיפול וכל מטפל צריך לדעת עם איזה מקרים הוא בנוי להתמודד ואיזה לא. אבל מעבר לזה, זהו כלי נהדר להתפתחות אישית, שיכול לעזור לכל אחד שרוצה להכיר את עצמו, ולגדול דרך תהליך של התבוננות עצמית”

לסיכום, מה הייתן רוצות לומר למי שמתעניין בתוכנית ההכשרה לטיפול רגשי במים בשיטת WT?

יערה: “הטיפול הרגשי במים הוא לא פחות  מפריצת דרך ברמה הבינלאומית שהובילו אוסי ויעל. המים מלמדים את המטופל כמו גם את המטפל להיות רגועים, מווסתים וזורמים יותר. למידה זו מאפשרת רמה של בטחון ואיזון הן לגוף והן לנפש. המים פשוט פותרים בעיות”.

סימונה: “אני רק רוצה להגיד, שאם כל אחד בעולם יסכים לחוות טיפול רגשי בשיטת WT, אז אין לי ספק שכולנו נחיה בעולם יותר טוב”.

את הטיפול הרגשי במים בשיטת WT ניתן ללמוד ביחידה ללימודי חוץ של מכללת תל חי כתוכנית שנתית ללימודי תעודה. 

 

לקבלת פרטים נוספים על ההכשרה לטיפול רגשי במים